Agenda

 
 
zaterdag 23 juni 2018, 10:30 uur

30 jarig bestaan Charter van Groningen

In het weekend van 22 t/m 24 juni herdenkt INLIA het 30 jarig bestaan van het Charter van Groningen met een groot aantal activiteiten. Met het opstellen en ondertekenen van het Charter kozen destijds honderden kerkgemeenschappen partij voor vluchtelingen in nood.  Op zaterdagmorgen 23 juni is om 10.30 uur  een ceremonie in de doopsgezinde kerk te Groningen (Oude Boteringestraat 33), waar het Charter begon.

Het Charter van Groningen, opgesteld in 1988, begin als volgt: "De situatie van vluchtelingen en asielzoekers in Europa is verontrustend. Er is een algemene tendens bij Europese regeringen om grenzen te sluiten en de binnenkomst van vluchtelingen en asielzoekers een halt toe te roepen."

Honderden kerken tekenden dat jaar het Charter; in Nederland maar ook in het buitenland: van Rome tot Manchester en van Berlijn tot Johannesburg. Overal verbonden geloofsgemeenschappen zich aan de uitgangspunten. Dertig jaar lang al. En nog steeds blijft de nood m.b.t. vluchtelingen en asielzoekers groot. Reden waarom INLIA (de serviceorganisatie van het Charter) het jubileum niet ziet als reden tot feestvreugde. 'Het is eerder wrang dat dit werk nog steeds, zelfs meer dan ooit, nodig is', zegt directeur John van Tilborg. Het weekend staat daarom in het teken van bezinning, bemoediging, oplossingen voor de toekomst en hoop.

Vrijdagmiddag is het woord eerst aan de jeugd, op een werkconferentie voor jong en oud over ‘oplossingen voor de toekomst’. Allerlei politici, van Kamerlid tot burgemeester, doen mee. Jongeren werken ook mee aan de Muur van Hoop die zaterdag in de Martinikerk verrijst.

Een kleine boot waarmee 282 vluchtelingen de Middellandse Zee overstaken, vaart gedurende het weekend in de Groninger grachten. Aan boord vertelt een vluchteling over zijn tocht. Op een expositieterrein langs het Eemskanaal is in zeecontainers onder meer een expositie te zien van foto’s van de hand van Pietro Bartólo, de dokter van Lampedusa.

Er is ook ruimte om terug te blikken: 'Het Charter heeft wel betekenis gehad in het leven van mensen. Duizenden mensen. Duizenden levens waarin we het verschil konden maken. Het is ook goed om te bedenken waartoe we in staat zijn als we de handen ineen slaan en ons samen inzetten voor mensen in nood', zegt Van Tilborg.

Het historische tentenkamp is daar een goed voorbeeld van. Op het expositieterrein staan straks drie tenten, ingericht zoals in 1997 in de bossen bij Dwingeloo. De kerken vingen daar asielzoekers op die waren afgewezen en nergens terecht konden. Geen enkel land nam hen op, ook de landen van herkomst niet, en ze stonden hier op straat. De politiek sprak er destijds schande van dat de kerken insprongen. Nu contracteren overheden INLIA om opvang te regelen. Het kan verkeren...

Op zaterdagmiddag wordt in de Martinikerk de Levende Steen uitgereikt, de onderscheiding die eerder werd uitgereikt aan onder anderen dokter Bartólo en Geesje Werkman van Kerk in Actie. Het weekend eindigt zondagochtend ook in deze kerk met een bijzondere, oecumenische en internationale slotviering. Alle kaarsen uit de estafette die deze weken door het land gaan, komen daar samen als teken van hoop, van redding.

Op de website www.inlia.nl is het volledige programma te vinden en kan men zich aanmelden.

PS: Er zijn nog veel vrijwilligers nodig! Mail voor informatie en aanmeldingen naar info@charter1988.nl of bel 050 313 8181.Terug
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Groningse Doopsgezinde Sociëteit
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl