Nieuws

 
 
16 december 2017

School-kits voor Syrische vluchtelingen

Op dit ogenblik wordt door Doopsgezind Wereldwerk samen met het Mennonite Central Committee (MCC) hard gewerkt om hulpgoederen voor Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten te krijgen. Dit gebeurt in een samenwerkingsverband met Zwitserse, Franse en Duitse doopsgezinde zuster-organisaties. Inmiddels hebben vele gemeenten zich aangesloten bij deze actie en worden er op veel plekken tasjes gemaakt voor zogenaamde ‘School-kits'. Nederlandse doopsgezinde gemeenten zijn uitgenodigd zo’n 2000 schooltasjes te maken. Omdat het praktischer en efficiënter is, worden de tasjes  tijdens de MERK (Mennonitische Europäische Regional Konferenz) gevuld met o.a. schoolspullen zoals schriften, potloden, een lineaal etc. De MERK is een inspirerende en feestelijke  bijeenkomst voor doopsgezinden uit heel Europa en wordt van 10 – 13 mei 2018 gehouden in Montbéliard (Frankrijk). De tasjes, en ook 'comforters' en sokken die al van tevoren op al die verschillende plaatsen zijn gemaakt, worden tijdens de MERK ingezameld en vervolgens  gevuld en verpakt tijdens een aantal workshops. Tasjes die hier gemaakt worden kunnen worden afgegeven bij een aantal verzamelpunten in het land, o.a. de doopsgezinde kerk in Groningen. Voor het vervoer naar Frankrijk wordt zorg gedragen.

Belangrijk
Het lijkt een klein gebaar, een School-kit, in relatie tot de ontzettend moeilijke situaties in Syrië en Irak. De school-kits gaan naar de vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië. Juist als je alles achter hebt moeten laten wat je tot dan toe vertrouwd was, helpt het als er weer iets vertrouwd en herkenbaar is, zoals het schoolgebeuren. Zelfs in provisorische onderkomens in de vluchtelingenkampen. De School-kits dragen hier aan bij.

Het zou fijn zijn als gemeenten in het GDS gebied hun 'steentje' aan deze actie bijdragen in de vorm van genaaide tassen (de schoolkits). Op zondagen 7 en 28 januari en 11 maart kan van 12-14 uur, na de dienst, tasjes worden genaaid, of eventueel sokken worden gebreid. Ook op zaterdag 24 februari is van 14-17 uur daartoe gelegenheid.  Wat is nodig? Het volgende nodig: naaiers en naai machines, lappen, garen en koord voor sluitingen van de tasjes. Voor het breien van sokken, in ieder geval breiers, breinaalden en wol in zwart, donker blauw of donker bruin. Eventueel kan een naaimachine worden opgehaald als vervoer een probleem is.

NB. Voor de vulling van de tassen is per tas ongeveer € 5,00 nodig. Het zou mooi zijn als we hiervoor gezamenlijk ook een bedrag kunnen opbrengen. Iedereen en iedere gemeente kan natuurlijk geld voor dit doel meegeven of storten bij Doopsgezind WereldWerk  rek.nr. NL27TRIO0786880333 o.v.v. tassen MERK

Voor meer informatie: Annette Laver, froggyned@gmail.com, 06 4676 0456. 

Een flyer kan ook gedownload worden op deze websiteNaar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Groningse Doopsgezinde Sociëteit
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl