Agenda

 
 
donderdag 25 mei 2017, 09:30 uur

Vermaningspad 2017

Het Vermaningspad 2017 wordt op Hemelvaartsdag (25 mei) georganiseerd door de GDS, in samenwerking met de doopsgezinde gemeenten Eenrum, Middelstum, Uithuizen en Zeerijp-Zijldijk. Fiets- en autoroutes van verschillende lengte voeren lang de vier genoemde Vermaningen.

Het evenement voert u langs de vier genoemde Vermaningen en door oude polders. U fietst of rijdt met auto of bus door een landschap dat bekend staat om zijn wijdse vergezichten, molens, historische plekken, middeleeuwse kerken en borgen, kolossale boerderijen en weidevogels. Helaas is het laatstelijk ook bekend geworden als aarbevingsgebied. De inmiddels volop in restauratie zijnde Vermaning in Middelstum draagt daar de sporen van. U komt ook langs oude vermaanplaatsen waar zich ooit gemeenten bevonden van Oude Vlamingen en Friezen. Onderweg is er in een aantal Vermaningen gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. Gelieve zelf ev. een lunchpakket meenemen. Waar door omstandigheden in de Vermaning geen koffie en thee kan worden geschonken, wordt u doorverwezen naar de nabij gelegen horecagelegenheid.

U kunt vanaf 9.30 uur starten vanuit de Vermaning te Middelstum of die van Zijldijk.

Op de startplek ontvangt u voor 4 euro een programmaboekje met daarin routebeschrijvingen en informatie over bezienswaardigheden onderweg. Er zijn fietsroutes uitge-zet van verschillende lengte: 30 km, 36 km en 48 km en een route voor auto/touringcar van ca. 90 km.

In de Vermaning te Uithuizen is een kleine tentoonstelling van historische doopsgezinde boeken waaronder een Biestkensbijbel uit 1721 afkomstig uit Giethoorn, het zeldzame Christelijck Huys-boek 1643 afkomstig uit Uithuizen, Spieghel der Martelaren uit 1632 afkomstig uit Rasquert en oude liedboekjes zoals ‘t Geestelijck kruydt-Hofken uit 1631. Tevens zijn er enkele fraaie quilten te bewonderen. N.B. In Eenrum is op 25 mei de jaarlijkse Hemelvaartsmarkt. O.a. de Eenrumer molen De Lelie is te bezichtigen en er is live muziek. Zo’n 20.000 bezoekers worden verwacht. Rondom Eenrum vindt u dan ook aanwijzingen wat betreft bereikbaarheid voor auto’s - alleen via de provinciale weg, vervolgesn de parallelweg/Mernaweg en de Aagstweg - en (betaald) parkeren op aanwijzing van de verkeersregelaars. De vermaning in Eenrum is lopend te bereiken (ca. 300 mtr).

De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met een Vesper in de Vermaning te Zijldijk. Deze dienst wordt geleid door ds. Fokke Fennema.

De fietsroute is beschreven in de volgorde:

 • Zijldijk, Middelstum, Uithuizen, Zijldijk, (ca. 36 km.)
 • Zijldijk, Middelstum, Zijldijk, (ca. 30 km.)
 • Middelstum, Eenrum, Uithuizen, Middelstum (ca. 48 km.) (nog onder voorbehoud)

Adressen:

 • Doopsgezinde Gemeente Middelstum, Trekweg 27 Middelstum
 • Doopsgezinde Gemeente Zeerijp-Zijldijk Fivelweg 29, Zijldijk. Tel. 0596-581208 
 • Doopsgezinde Gemeente Eenrum, J.J. Willingestraat 15, Eenrum
 • Doopsgezinde Gemeente Uithuizen, Mennonietenkerkstraat 12, Uithuizen

Praktische informatie:

 • Starten vanaf 9.30 uur
 • Een programmaboekje met routebeschrijvingen is in alle Vermaningen beschikbaar.
 • In een enkele Vermaning wordt aan de inwendige mens gedacht met koffie en thee of een sapje, en iets erbij. Waar dit niet kan, o.a. in Uithuizen en Middelstum, wordt u doorverwezen naar de nabij gelegen horecagelegenheid.
 • Afsluiting om 16.00 uur met een vesperdienst in Zijldijk o.l.v. ds. Fokke Fennema.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met ds. Jacob Kikkert, tel. 06 5151 6030. e-Mail: jhkikkert@doopsgezind.nl. 


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Groningse Doopsgezinde Sociėteit
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl